onsdag 14. september 2011

Snorre Sturlason & Heimskringla

Den islandske høvdingen, Snorre Sturlason (norrønt: Snorri Sturluson) ble født i 1179 og døde i 1241. Snorre var i tillegg til høvding, også en forfatter og skald(norrøn dikter, poet, historieforteller).

Snorre Sturlason, hentet fra Wikipedia.

Snorre skrev Heimskringla, som er en samling av norske kongesagaer, eller sagaene om de norske kongene. Snorre er ikke den opprinnelige forfatteren av Heimskringla, for det er historier fortalt av andre. Men det var Snorre som skrev ned alle historiene, så resultatet av det, ble da Heimskringla. Så det er altså han vi skal takke for at vi kan lese dette.
I Norge blir Heimskringla ofte kalt for Snorres kongesagaer eller bare for Snorre.
Et bilde fra Heimskringla, hentet fra Wikipedia.

Heimskringla er et veldig upresist men ganske populært kallenavn, som har fått navnet sitt fra "Kringla heimsins" som betyr "den runde jordskiva" som altså er verdens omkrets. Denne samlingen av kongesagaer, Heimskringla, har betydd mye for oss nordmenn, og har også betydd mye for den norske nasjonalfølelsen. Det er det nærmeste Norge har kommet et eget nasjonalepos, som er et episk dikt, og som har således bidratt til å definere landet som en nasjon.

Kilder: 
Wikipedia: Snorre og Heimskringla.
Side 35 i Norskboka, Grip Teksten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar